Zsírszörnyek a csatornában

2022. április 21. (csütörtök)

Továbbra is sok problémát okoz a közműszolgáltatóknak a vécébe öntött sütőolaj. Akár több méteres dugulás keletkezhet, amit csak zsírkígyónak, vagy zsírszörnynek hív a szakma. Országszerte számos gyűjtőponton lehet már leadni a háztartásban keletkezett sütőolajat.

Évente 50 ezer tonna étolajat használnak el a háztartások és különböző konyhák Magyarországon. A kukába, a talajra és a vécébe sem szabad önteni a használt sütőolajt. Előbbiekkel a környezet, utóbbival a csatornahálózat is károsul.

2019-ben Hévízen egy közel 4 méteres, 1 tonnás dugulás keletkezett a csőrendszerben a csatornába engedett zsiradék és más szemét, például nedves törlőkendő miatt.

„Ez a kombináció ugyanis – a nedves törlőkendő és a háztartási zsír vagy sütőolaj egy halálos kombináció a víziközmű szektorban, ugyani olyan komoly dugulást tud okozni, hogy az akár teljesen meg is béníthatja a szennyvíznek az elvezetését és ez ugye ahhoz vezet, hogy akár kiönthet a szennyvíz is. Ellephet egy utcát, vagy lakóingatlant. Azt nem kell magyarázni, hogy ez milyen komoly környezeti és egészségügyi károkat okoz” – mondta televíziónknak Lakatos Edina, a DRV szóvivője.

Jelenleg a használt sütőolaj mindössze 2 százalékát gyűjtik vissza – derül ki a Tudatos Vásárlók tavalyi elemzéséből. Pedig szinte teljes egészében újrahasznosítható a zsiradék.Tisztítás után biodízel vagy festék- és gipsz gyártására is használható az olaj. A helyi közműszolgáltatóval, a DRV-vel is együttműködő cég 1200 településen, 2300 gyűjtőpontot létesített már.

„Az összegyűlt anyagot a törökbálinti telephelyünkre szállítjuk, átszűrjük. Körülbelül 10 százaléknyi a zacc, ami biogáz üzemekbe kerül. Ezt z anyagot elektromos energia előállítására használják. A maradék 90 százaléknyi cseppfolyós anyag pedig olyan üzemekbe kerül, ahol biodízel alapanyagot készítenek belőle, tehát 100 százalékban újra lehet hasznosítani az anyagot” – nyilatkozta Cserháti László, a CseppetSem! programvezetője.

A használt sütőolajat benzinkutaknál, bevásárlóközpontoknál, vagy forgalmasabb településközpontokban is le lehet adni. Célszerű az eredeti palackba vagy befőttesüvegbe visszatölteni a zsiradékot.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9067-zsirszornyek-a-csatornaban