Zöldmező Utcai Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény energetikai korszerűsítése

2018. október 31. (szerda)
TOP

Sz2020

Kedvezményezett: Keszthely Város Önkormányzata
Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-15-ZA1-2016-00027
Támogatás összeg: 116 311 623 Ft
Támogatás intenzitás: 100 %
Projekt befejezése: 2018.10.31.

ÖSSZEFOGLALÓ:

A Zöldmező Utcai Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 1975-ben kezdte meg működését. Az iskolában elsősorban a sajátos nevelési igényű, integráltan nem nevelhető gyermekek oktatása folyik, a tanulók közül sok a hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermek. Jelenleg az alábbi területeken folyik oktatás: autista és értelmileg akadályozott csoport, fejlesztő iskolai oktatás, 1-8. osztály, 9. évfolyam, szakiskolai oktatás: számítógépes adatrögzítő szak, parkgondozó szak, szerkezetlakatos szak, textiltermék-összeállító szak, kőműves szak.

A pályázat hosszú távú célkitűzése: fenntarthatóbb oktatási intézmény, kulturált és igényes épületmegjelenéssel, pozitív hatás az oktatásra, nevelésre, az intézmény hírnevét erősítő hatások.
Közvetlen cél: épület homlokzati és gépészeti felújítása, belső épületérzet jelentős javulása, energia-megtakarítás, CO2-kibocsátás csökkentése, a hazai megújuló energiaforrások fokozottabb használata.
Közvetett cél: eredményesebb munkakörnyezet, gyermekbarát iskola, az oktatási környezet javítása.

A fejlesztés műszaki tartalmát épületenergetikai szakértő és tervező állította össze.

Az épület oktatási funkció szerint üzemel, éves 300 napos kihasználtsággal. Az épületben a hőszigeteletlen szerkezetek miatt jelentős a hőveszteség. A nyílászárók állapota, főleg az északi oldaliaké, kritikus. Az intézmény lapostetős épület, így a csapóeső folyamatosan éri a nyílászáró-szerkezeteteket. A nyílászárók a falpanelekre ülnek fel, így a meglévő bádogozások lekövetik a lefele lépcsőzését a falpanel tetejének, amellyel további hibaforrások keletkeztek, és tovább rontották a nyílászárók állapotát. A gépészeti rendszerben a hőtermelői oldalon három éve új kazánok üzemelnek, a meglévő előremenő hőmérsékletet kevert körrel állítják elő, amelyben időjárásfüggő szabályozás található.

Önállóan támogatható tevékenységként a 3.1.1. a) tevékenység keretében az önkormányzati tulajdonban álló épület külső határoló szerkezeteinek korszerűsítése, utólagos külső oldali hőszigetelés, lapostető hőszigetelése, valamint a nyílászárók cseréje került betervezésre. Emellett fontos projektelem a napelemek és tartóelemeik beszerzése és telepítése (3.1.1 d). A választható tevékenységek h) pontjában meghatározott tevékenység keretében sor kerül a szabályzási rendszer alkalmazására, épületgépészeti szerelvények és berendezések szerelésére. Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységként képzési anyag kidolgozására, képzés tartására és a nyilvánosság biztosítására kerül sor (3.2. fejezet szerinti tartalommal). A kazánköri elemek cseréje nem indokolt, és nem is tervezett. Korábbi pályázat segítségével az akadálymentesítés teljes mértékben megoldott. A Felhívás 3.2. pontja szerint a pályázat során önálló energetikai rendszerrel rendelkező, 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő épület energetikai korszerűsítésére kerül sor. Az energetikai felülvizsgálatokra alapozott, energetikai szakemberek dokumentált javaslataira épülő komplex felújítások kivitelezéséhez a KLIK is hozzájárult. Az épület a nyilvánosság számára is látogatható (pl. versenyek, rendezvények), ezzel hozzájárul a szemléletformálás megvalósításához.

A MUNKA MENETE, AKTUALITÁSOK:

2018. szeptember:
A munkák elkészültek, a műszaki átadás-átvétel rendben lezajlott.

2018. augusztus:
A homlokzatok glettelése, alapozása, színezése folyamatos. Az új nyílászárókat párkánnyal látták el, és a belső nyíláskörüli javításokat is elvégezték.

2018. július:
Megkezdődött a nyílászárók beépítése, elkészült az új radiátorok beszerelése, és a lapostető szigetelése is jól haladt. A keleti oldal és a belső udvar homlokzatain folyt a szigetelési munka, ezeket a részeket is felállványozták. A nyílászárók beépítése és a hőszigetelő táblák felhelyezése folyamatosan zajlott. A hónap végére elkészült a lapostető szigetelése és megkezdték a napelemes rendszer telepítését. A munka készültsége elérte az 50%-ot.

2018. június:
Az épület nyugati falának felállványozása megtörtént, és megkezdődött a nyugati homlokzat hőszigetelése. Zajlott a nyílászárók kibontása, a radiátorok leszerelése, illetve a lapostető szigetelése.

2018. május:
A tornaterem épületét felállványozták, és megkezdték a szigetelő polisztiroltáblák felhelyezését. Eltávolították a tornaterem radiátorait és azok konzoljait.

Letölthető dokumentumok:

C típusú tájékoztató tábla

Záró sajtóközlemény

Sajtómegjelenések:

2018.10.29. KESZTHELY.HU: Energetikai fejlesztések keszthelyi közintézményeken
2018.10.30. ZALAI HÍRLAP: Megújultak az épületek, kevesebb lesz a rezsiköltség két keszthelyi intézményben
2018.10.30. KESZTHELYI TELEVÍZIÓ:
2018.11.01. NYUGAT-BALATONI SZUPERINFÓ:
2018.11.02. BALATONI KRÓNIKA: Intézményi energetikai fejlesztések
2018.11.27. HÉVÍZ, KESZTHELY ÉS VIDÉKE